Ambulante begeleiding

Naast re-integratie en dagbesteding biedt React Twente ook ambulante hulpverlening. 

Dit gebeurt vanuit de wet WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) of de WLZ (Wet Langdurige Zorg).

Wat is ambulante hulp?

De naam ambulant zegt het eigenlijk al. De hulpverlener heeft geen vaste verblijfplaats maar is veelal bij de hulpvrager thuis.

Bij de opstart van een traject zal er een intakegesprek plaats vinden. In dit intakegesprek proberen we samen met de hulpvrager de hulpvraag duidelijk te krijgen. Als deze helder is kunnen er doelstellingen worden gemaakt waaraan gewerkt moet worden in het traject. De duur van een traject kan variëren van 3 maand tot meerdere jaren.

Inhoud ambulante hulp

Tijdens een traject wordt er altijd gekeken naar de ontwikkeling van de hulpvrager. Deze moet gericht zijn op in ieder geval het behoud van vaardigheden, maar liever nog op progressieve ontwikkeling.

Zelfredzaamheid staat hoog in het vaandel, men werkt toe naar zelfstandigheid en probeert de hulpvrager zo snel mogelijk weer in zijn of haar eigen kracht te laten functioneren. Hierdoor kan de hulpvrager zo lang mogelijk zelfstandig mee doen in de maatschappij. Ambulante hulp is een aanvulling op wat de hulpvrager nog zelf kan.

Voorbeelden van hulpvragen kunnen zijn

  • In samenwerking met de hulpvrager het huishouden op orde krijgen en houden.
  • In samenwerking met de hulpvrager financiële zaken regelen/onderhouden. Hierbij is er ook sprake van hulp bij het regelen van zaken omtrent overige administratie.
  • Hulp bij omgang met relaties denkend aan: ouders, familie, vrienden en overige relaties. Maar ook instanties als UWV, gemeentes, rechtbank, bewindvoerders, artsen, tandartsen.
  • Hulp op en/of met school. Denk aan drop-outs. (15 tot en met 18 jaar). Veelal in combinatie met onze leer- werklijnen.
  • Het aanleren van vaardigheden zodat de hulpvrager zelf zorg kan dragen voor persoonlijke verzorging.
  • Hulp bij boodschappen doen (budgetteren en schijf van vijf) en gezond (en lekker!) koken.
  • Hulp bij het toe leiden naar zelfontplooiing. Samen starten met sporten, aansluiten bij een club of vereniging.
  • Hulp bij begeleiding van de oudere volwassene. Senioren met een wankel mantelzorgnetwerk of zonder mantelzorger of familie.
  • Hulp bij verslaving. Tevens toe leiden naar de juiste hulp. Denk hierbij aan verslaving op de gebieden van: alcohol, drugs/medicijn, games, seks, porno, gokken, internet.
  • Hulp bij psychische klachten als: ADHD/ADD, paniek/angst, autisme, bipolair, borderline, depressie, sociale fobie etc.
  • Hulp bij hulpvragers met hoarding (verzamelproblematiek). Samen met professionele hulp, familie en woningstichting zoeken naar een passende oplossing.
  • React Twente kan hulp bieden bij de zogenoemde zorgmijders. Met veel geduld hulp blijven aanbieden. Vastberaden blijven aanbieden van hulp tot dat de betreffende persoon inziet dat er een hulpvraag is.
  • Hulp bij hulpvragers met een verstandelijke beperking.
  • Geen oppas of hulp, maar hulp bij opvoedvraagstukken. Met als doelstelling dat de hulpvrager weer de ouder kan zijn die hij/zij graag wil.
  • Hulp voor statushouders, specifieke hulp voor goede integratie.

Hulp bij het toe leiden naar werk. Naast ons ambulante team hebben wij een team met ervaren jobcoaches. Vanuit een ambulante hulpvraag kan worden toegewerkt naar uitstroom op het gebied van werk.

Over de ambulant begeleiders

De ambulant begeleiders van React Twente zijn professioneel en bevlogen. Zij willen er samen met de hulpvrager keihard aan werken om de juiste resultaten te behalen. Een begeleider van React Twente denkt in mogelijkheden en kansen. Met een breed scala aan kennis vraag je bij React Twente niet gauw mis. Het team van ambulant begeleiders wordt gecoacht door een GZ-psycholoog.

Interesse in ambulante hulp?

Ambulante hulp kun je aanvragen via je gemeente. Bel je gemeente en vraag naar het sociaal plein of de afdeling WMO. Hiervoor betaal je een eigen bijdrage. Momenteel is deze eigen bijdrage € 20,60 per maand. Dit bedrag is bepaald door het CAK.

Contact

adres:
Parkeerterrein grotestraat Noord N-2
7443 AJ Nijverdal
T: 0548-612042
E: info@reacttwente.nl

---------------------------------
Privacyreglement
Klachtenregeling

Openingstijden

Maandag t/m Donderdag:
08:00 - 16:30

Vrijdag:
08:00 - 12:00

Pin It on Pinterest