Nieuws

De leukste baan

27 mrt 2023

Mijn naam is Esther Niewold en ik ben een van de 8 ambulant begeleiders van React Twente.
Mensen vragen mij vaak wat ambulant begeleider zijn inhoud. Als eerste vertel ik altijd dat ik bij allerlei soorten mensen van verschillende leeftijden thuis kom en dat is echt hartstikke leuk!! Het is altijd een uitdaging om aansluiting te vinden. Geen dag is hetzelfde en elke cliënt waar ik kom, heeft wel iets bijzonders waar ik blij van word. Soms zit ‘m dat in de persoon zelf, soms ook in de doelstellingen waaraan iemand wil werken.
Dit klinkt wellicht in eerste instantie allemaal heel vrolijk en zonnig, maar het is wel degelijk een pittige baan. We komen diverse problematiek tegen, autisme, verslavingsproblematiek, borderline, depressiviteit, angststoornissen, hoarders (mensen met verzamelwoede) en vaak zien we een comorbiditeit van diverse problematiek. Dit alles vraagt dus wel wat van een begeleider, mede omdat we alleen bij de mensen thuis komen en alleen de situatie moeten inschatten. We moeten kunnen improviseren, flexibel zijn, creatief zijn, luisterend oor kunnen bieden, empathisch zijn, daadkrachtig, maar ook iemand durven confronteren met zijn gedrag. Eigenlijk zijn we een soort duizendpoot.
Sommige casuïstiek doen we met 2 collega’s, dit heeft vaak te maken met de complexiteit van de casus, maar ook met het aantal begeleidingsuren. Dit varieert gemiddeld van 1 tot 8 uur per week. Bij sommige mensen komen we dagelijks. Zo houden we in de gaten of iemand voldoende eet, schone kleren aantrekt en ondersteunen we bij het huishouden.
Hoewel mensen vrijwillig begeleiding krijgen via de gemeente vanuit de WMO (deze verstrekt de indicatie) komt het regelmatig voor, dat mensen moeilijk in beweging zijn te krijgen. Soms zelfs letterlijk, iemand durft zijn woning niet meer uit, verzorgt zichzelf en de leefomgeving niet meer etc. Dan is het puzzelen en dingen uitproberen om hierin toch stapjes te maken.
Het komt ook voor dat we mee gaan naar andere instanties, bijvoorbeeld naar Tactus verslavingszorg, jeugdzorg, Stadsbank of Dimence GGZ. Het is dus erg belangrijk om kennis te hebben van alle problematiek die er is en dat we naar derden ook kunnen uitleggen wat onze visie is op een casus. Zowel verbaal als schriftelijk moet je je goed kunnen verwoorden.
Het leuke aan mijn werk is dat ik zelf dingen mag bedenken om in te zetten om de doelstellingen te behalen. Uiteraard altijd in overleg met de cliënt. Zo ga ik met iemand hardlopen, in het kader van activering. Help ik iemand met koken, zoeken we wekelijks een gezonde maaltijd uit die we dan samen bereiden. En laatst ben ik met iemand op pad geweest, die nieuwe kleding moest hebben.
Een belangrijke kernwaarde in mijn werk is gelijkwaardigheid. Ambulante begeleiding heb je doorgaans tijdelijk. Mijn uitgangspunt is dat iedereen in zijn leven in situatie terecht kan komen, waarin extra ondersteuning gewenst is. We hebben elkaar nodig om stappen te kunnen maken richting de toekomst. Vertrouwen is daarbij erg belangrijk. Uiteindelijk is het de cliënt die het zelf moet doen, ik geef slechts een duwtje in de goede richting. Althans dat hoop ik 😉

Esther Niewold

Contact

adres:
Parkeerterrein grotestraat Noord N-2
7443 AJ Nijverdal
T: 0548-612042
E: info@reacttwente.nl

---------------------------------
Privacyreglement
Klachtenregeling

Openingstijden

Maandag t/m Donderdag:
08:00 - 16:30

Vrijdag:
08:00 - 12:00

Pin It on Pinterest